pwsz legnica
galeria filmowa
fotogaleria
wortal informacyjny pwsz legnica media  o nas
Wortal informacyjny Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona  w Legnicy
Popis sztuki kulinarnej studentów z Erasmus+

Popis sztuki kulinarnej studentów z Erasmus+ Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Witelona w Legnicy od nowego roku akademickiego 2016/2017 gości studentów z programu Eramus+, którzy wybrali naszą Uczelnię  jako atrakcyjne miejsce do studiowania.

W tym roku do Legnicy przyjechało 48 zagranicznych studentów. Najliczniejszą grupę stanowi młodzież z Turcji, Włoch oraz Hiszpanii. Ponadto gościmy dwóch studentów z Azerbejdżanu oraz Madagaskaru, którzy na co dzień studiują w tureckich uczelniach, ale zdecydowali się wziąć udział w programie wymiany Eramus+.

Zagraniczny studenci by lepiej zintegrować się z polskimi kolegami oraz przedstawić swoją tradycje i kulturę postanowili 25 października bieżącego roku zorganizować „Kolację narodów”.

Studenci wykonali tradycyjne potrawy reprezentujące kuchnie swoich krajów. Spotkanie zakończyło się tradycyjnym poczęstunkiem przygotowanych dań oraz wspólnymi rozmowami.  Popis sztuki kulinarnej studentów z Erasmus+

Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata i nie jest oparta jedynie na popularnych w Polsce kebabach. Jej historia sięga czasów Imperium Osmańskiego, w którego skład od XIV do XX wieku wchodziła Azja Mniejsza (Anatolia), część południowo-zachodniej Azji, północna Afryka i południowo-wschodnia Europa. Dania tureckie opierają się na prostych połączeniach smaków i składnikach, gdzie podstawą jest świeże mięso – jagnięcina lub baranina. Oczywiście elementem wyróżniającym jest używanie dużej ilości warzyw i owoców oraz przypraw np. chilli, mięty czy cynamonu.

Z kolei specjalnością kuchni włoskiej są nie tylko pizza i spaghetti ale też sałatki, dania rybne oraz owoce morza. Głównymi składnikami potraw są: oliwa, pomidory, ryby, warzywa oraz wszelkiego rodzaju przyprawy i zioła, poczynając od bazylii, pieprzu, oregano, tymianku aż po rozmaryn. Najpopularniejszym składnikiem potraw włoskich jest zaś parmezan.

Paella, gazpacho tortilla czy Arroz con leche to z kolei sztandarowe dania kuchni hiszpańskiej, która składa się z wielu dań, co jest skutkiem rozmiaru kraju, jego różnic geograficznych, kulturalnych i klimatycznych. Morskie bogactwo jest wykorzystywane w tutejszej kuchni, która słynie z wykorzystywania ryb, ośmiornic i wodorostów.

2016-11-24

(pk)

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ

<< POWRÓT





Imieniny: Antonii, Ignacego, Wiktora Pogoda

Pogoda dla miejscowosci Legnica na dzisiaj

Temperatura: 14°C

Kierunek wiatru: południowy
Szybkość wiatru: 7 km/h

Wschód slońca: 08:22
Zachód slońca: 18:58


© by Jacek Kowalski



PWSZ | Aktualności | fotogaleria | galeria wideo | media o nas | NewsLetter | kontakt | webmaster
stat4u