Festiwal Kultury Japońskiej z walką o tytuł Mistrza Polski
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Witelona w Legnicy wspierała Legnicki Klub Karate Kyokushin przy organizacji XII Mistrzostw Polski Seniorów i Kata Karate Kyokushin, który odbywał się 3 grudnia 2011 roku w legnickim hotelu Qubus.

W turnieju wzięło udział 64 zawodników z 30 klubów z całej Polski, w tym czterech legniczan: Paweł Biszczak – Kumite, Aleksander Krzywicki – Kumite Senior +35, Arkadiusz Gdula i Mateusz Pfeiffer w kategorii Kata.
Jeszcze przed turniejem Pawłowi Biszaczkowi wróżono kolejny sukces. I tak też się stało. Po raz trzeci z rzędu Paweł Biszczak zdobył tytuł mistrza Polski w karate Kyokushin i to przed własną publicznością. W finale pokonał wrocławianina Patryka Sypienia. Trzykrotne z rzędu zdobycie tytułu mistrza zdarzyło się po raz pierwszy w historii Polskiego Związku Karate.

Oprócz Pawła Biszczaka tytuły mistrzowskie zdobyli: Aleksandra Radzewicz w Kata kobiet, Emil Sławoń w tej samej kategorii wśród mężczyzn Kumite kobiet triumfowała Agata Kaliciak. W Kumite mężczyzn wygrał Marek Partuś. Natomiast drużynowo legniczanie uplasowali się na drugiej pozycji.
Zawody były poprzedzone Festiwalem Kultury Japońskiej, który na stale wrósł w życie kulturalne naszego miasta. Festiwal stanowił doskonałą okazję do poznania i zrozumienia niezwykłej, oryginalnej kultury japońskiej.


Bardzo ważne w kulturze Japonii jest origami. Jest to sztuka składania papieru, znana w Japonii od najdawniejszych czasów, a dziś bardzo rozpowszechniona i ogromnie popularna praktycznie na całym świecie. Kultura ta wiąże się również z kuchnią japońską. W tradycyjnej kuchni japońskiej wkłada się dużo pracy w przygotowanie potraw, i to często wykonywanych z surowych składników. Posiłek codzienny składa się głównie z ryżu, warzyw, zupy z pasty sojowej (miso), marynat i ryby lub mięsa. Najbardziej popularna przyprawą jest sos sojowy, a znaną potrawą są cienkie paski surowej ryby (sashimi) z zielonym chrzanem. Podczas festiwalu zaprezentowano również tradycyjny sposób parzenia herbaty oraz przygotowano degustację sushi.
(pk)
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ
<< POWRÓT