pwsz legnica
galeria filmowa
fotogaleria
wortal informacyjny pwsz legnica media  o nas
Wortal informacyjny Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona  w Legnicy
Ruszyła Dietetyka - zarejestruj się !

Ruszyła Dietetyka - zarejestruj się !Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego nadało Wydziałowi Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy uprawnienia do prowadzenia studiów pierwszego stopnia (studia licencjackie) o profilu praktycznym na kierunku Dietetyka.

Tym samym kandydaci na studia, w systemie elektronicznej rejestracji mogą wybierać ten kierunek kształcenia. Rekrutacja trwa do 29 lipca br., a dzień później tj. 30 lipca nastąpi ogłoszenie listy kandydatów zakwalifikowanych do II etapu postępowania. Przyjmowanie dokumentów od kandydatów odbywać się będzie w PWSZ im. Witelona w Legnicy w dniach 31 lipca – 2 sierpnia.

Kandydaci, którzy nie zdążą zarejestrować się w tym terminie będą mogli to zrobić podczas rekrutacji uzupełniającej, która rozpocznie się w sierpniu.

Kierunek Dietetyka umożliwi studentom zdobycie tytułu licencjata po trzech latach kształcenia.
  
W trakcie realizacji treści programów nauczania studenci zdobędą wiedzę z zakresu nauk o żywności, właściwościach żywności, jej wpływie na organizm, odżywianiu człowieka w chorobie i zdrowiu, procesach technologicznych kształtujących określone wartości żywności, zasadach konstruowania diet i jadłospisów w zależności od wieku, stanu zdrowia czy trybu życia.

Na kierunku Dietetyka realizowane będą treści programowe z zakresu przedmiotów ogólnych: wychowanie fizyczne, język obcy, technologie informacyjne, ochrona własności intelektualnej; przedmiotów podstawowych: anatomia, fizjologia, patologia, mikrobiologia ogólna i żywności, chemia żywności, biochemia ogólna i żywności, surowce i dodatki do żywności, pakowanie i przechowywanie żywności, podstawy biotechnologii, kwalifikowana pierwsza pomoc. W ramach realizacji treści kierunkowych proponowane są przedmioty: dietetyka pediatryczna, geriatryczna, technologia żywności i potraw, analiza i ocena jakości żywności, pracownia żywienia i dietetyki, higiena i toksykologia żywności, edukacja żywieniowa, bezpieczeństwo żywności i żywienia, systemy jakości żywności, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa, towaroznawstwo.

Absolwent, obok wspólnych dla całego kierunku kompetencji uzyska wiedzę i kwalifikacje związane z wybranymi po pierwszym semestrze studiów modułami kształcenia: dietetyka kliniczna lub żywienie zbiorowe.

(pk)

<< POWRÓT



Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty Pogoda

Pogoda dla miejscowosci Legnica na dzisiaj

Temperatura: 12°C

Kierunek wiatru: wchodni
Szybkość wiatru: 7 km/h

Wschód slońca: 05:53
Zachód slońca: 21:50


© by Jacek Kowalski

PWSZ | Aktualności | fotogaleria | galeria wideo | media o nas | NewsLetter | kontakt | webmaster
stat4u