pwsz legnica
galeria filmowa
fotogaleria
wortal informacyjny pwsz legnica media  o nas
Wieczór narodowy w Domu Studenta

Wieczór narodowy w Domu StudentaKilkunastu studentów z zagranicy, którzy studiują w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Witelona w Legnicy w ramach programu Erasmus, 26 marca bieżącego roku w Domu Studenta naszej Uczelni zorganizowało prezentację potraw narodowych.

Pomysłodawcą byli zagraniczni studenci, którzy w ramach integracji z polskimi kolegami, chcieli zaprezentować swoje tradycyjne potrawy. Wszystkie dania zostały własnoręcznie przygotowane. I tak na stołach pojawiły się dania kuchni greckiej, hiszpańskiej, tureckiej oraz potrawy z Ghanny.

Potrawy degustowali studenci i przedstawiciele władz PWSZ im. Witelona w Legnicy – prof. dr hab. inż. Jerzy J. Pietkiewicz – prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą oraz mgr Robert Burba – kanclerz, a także pracownicy naszej Uczelni.

Grecja szczyci się swoimi zabytkami, przepięknymi widokami, ale również kuchnią, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie i przyciąga rzesze jej amatorów. Fundamentem kuchni greckiej jest oliwa z oliwek oraz oliwki. Tradycyjny grecki posiłek nie może obejść się bez przekąsek – mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite greckie sery, pieczywo, które dodawane jest niemalże do każdego posiłku i uważane za istotę pożywienia oraz pasty do chleba. Do najbardziej popularnych przekąsek zalicza się: kolokithakia tyganita- kabaczki smażone, piperies tyganites – paprykę smażoną, skordalia- czyli pastę czosnkową do pieczywa, tzatziki – pastę czosnkową z ogórkami i miętą, oraz wspaniałą grecką fetę. Grecy raczą się ciastem o nazwie tyropitta, wypełnionym gorącym płynnym serem feta.Wieczór narodowy w Domu Studenta

Z kolei w kuchni hiszpańskiej dominują potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i kuchnia wywodząca się z tradycji morskich. Na polskich stołach króluje bigos, na rosyjskich bliny, we Włoszech przysmakiem jest pizza, zaś w Hiszpanii tradycyjna jest paella. Wywodząca się z Walencji potrawa słynie z tego, że może być przygotowywana na wiele rozmaitych sposobów. Jednakże jej głównym i podstawowym składnikiem jest ryż ostro przyprawiony szafranem. Zgodnie z upodobaniem kucharza paella może zostać uzupełniona przeróżnymi odmianami mięsa, warzywami, a nawet owocami morza. W Hiszpanii swego rodzaju tradycją stały się spotkania, w trakcie których podczas rozmów i zabaw na świeżym powietrzu, kobiety przygotowują smaczną paellę, by zaspokoić głód zebranych gości.

W dalszej części zaprezentowano kuchnie turecką, która swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego. Najpopularniejszymi są: meze – przystawki podawane z alkoholami, börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym, dolma – warzywa z farszem lub liście winogron, w które zawija się ryż z mięsem, köfte – gotowane lub pieczone mięso, pilav – dania ryżowe.

Wieczór narodowy w Domu StudentaWiększość potraw tureckich to dobra kombinacja należycie zbilansowanych składników. Na przykład: dolma i sarma (faszerowane i zawijane warzywa), zupy ugotowane z soczewicy, mięso i warzywa, ryż lub bulgur z grupy chleba - produktów zbożowych i ostatecznie jogurt, który podawany jest prawie ze wszystkimi daniami. Podstawowym składnikiem potrawy börek jest zwykłe ciasto lub ciasto zrobione z jajek, mleka, jogurtu, oleju oraz mąki. Do nadzienia Turcy używają mięsa, sera, warzyw z ziołami oraz różnorodnych przypraw. Desery są przygotowywane głównie na bazie ciasta i przeważnie zawierają orzechy i syrop. Najpopularniejsze desery to baklawa, lokma, tulumba tatlisi, kadayif i kunefe.

Dużym zainteresowanie cieszyła kuchnia Ghanny. Po pierwsze fufu. Jest to potrawa z której Ghanijczycy są poniekąd dumni. Składa się na nią ciasto i zupa lub sos. Ciągnące się nieco ciasto wyrabiane jest zwykle z kasawy, lokalnej byliny, oraz plantain, czyli zielonych bananów, które razem są miażdżone za pomocą dużego tłuczka na papkę i ciasto. Sos to zupka z różnych warzyw, np. z owoców palmowych, ale prawie zawsze z dodatkiem ryb (szczególnie miejscowości nadmorskie i region jeziora). Polewka jest zawsze bardzo ostra. Oprócz tego warto spróbować kenke (rodzaj ciasta kukurydzianego), słodkich ziemniaków i potraw z jamu (yam), podobnej do kasawy byliny, która w smaku przypomina ziemniaka.

2014-04-18

(pk)

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ

<< POWRÓT





Imieniny: Almy, Cezarego, Jarosława Pogoda

Pogoda dla miejscowosci Legnica na jutro

Temperatura: -8°C

Kierunek wiatru: pół-wsch.
Szybkość wiatru: 14 km/h

Wschód slońca: 07:45
Zachód slońca: 18:31


© by Jacek Kowalski

PWSZ | Aktualności | fotogaleria | galeria wideo | media o nas | NewsLetter | kontakt | webmaster
stat4u