pwsz legnica
galeria filmowa
fotogaleria
wortal informacyjny pwsz legnica media  o nas
Wortal informacyjny Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona  w Legnicy
O „ziarnach wiedzy” w PWSZ im. Witelona w Legnicy

Przez dwa dni – 22  i 23 września br. -  w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Witelona w Legnicy odbywał się Dolnośląski Festiwal Nauki. W ramach tej imprezy na terenie naszej Uczelni odbywały się wykłady, pokazy oraz prelekcje popularno-naukowe. Wszystkie prowadzone przez nauczycieli akademickich naszej Uczelni.

Pierwszy dzień festiwalu otworzyła prezentacja mgr inż. Eweliny Dymarskiej pt. Kiepska dieta kiepski humor. W swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na fakt, że wiele substancji zawartych w produktach spożywczych może wpływać na nastrój człowieka. Aktywne składniki żywności to węglowodany, alkohol, witaminy i składniki mineralne, ale także takie substancje jak np. kofeina i teobromina obecne w czekoladzie. Z drugiej strony, to w jakim jesteśmy nastroju wpływa na rodzaj wybieranej przez nas żywności.

Następnie dr inż. Małgorzata Janczar-Smuga oraz mgr inż. Monika Wereńska-Sudnik zaprezentowały temat Drobnoustroje na talerzu czyli mikrobiologia od kuchni. Mikrobiologia to nauka o drobnoustrojach, czyli organizmach niewidzialnych gołym okiem, np. bakteriach, pleśniach czy drożdżach. Zwykle drobnoustroje nie wzbudzają naszej sympatii i staramy się ich unikać. Czy słusznie? I czy w ogóle jest to możliwe, skoro możemy je znaleźć nawet na talerzu? Czy drobnoustroje, które zjadamy mogą nam wyłącznie zaszkodzić? A może to właśnie im zawdzięczamy niepowtarzalny smak wielu produktów, które każdego dnia goszczą na naszych stołach?

Mgr inż. Monika Wereńska-Sudnik oraz dr inż. Małgorzata Janczar-Smuga w drugim wystąpieniu pt. Inteligentna dieta odżywiająca nasz mózg podkreślały, że w dzisiejszych czasach, półki sklepowe pękają pod ciężarem produktów, a nam konsumentom coraz trudniej dokonać wyboru. Pojawia się pytanie - co kupić, aby dostarczyć organizmowi energii, która wpłynie pozytywnie na jego funkcjonowanie, która go nie obciąży, a wręcz przeciwnie – pobudzi do działania, w tym działania naszego mózgu. Tego, iż praca mózgu jest niezwykle ważna, nie trzeba udowadniać, jednak nie każdy wie jak go odżywić. Na wykładzie poruszano kwestie naszego odżywiania i odżywiania naszego mózgu. Przedstawione zostały także zalecenia, jak się odżywiać, aby nasz mózg pracował efektywnie

Podczas wykładu Jak Jem – Oceń swój sposób żywienia, przygotowanego przez mgr inż. Ewelinę Dymarską oraz mgr Monikę Maćków przekazano uczestnikom zasady racjonalnego żywienia człowieka, podstawowych składników odżywczych żywności, ich źródeł i roli w funkcjonowaniu organizmu. Uczestnicy mieli również okazję szczegółowo ocenić własny sposób odżywiania i wykorzystać wyniki oceny do racjonalizacji swojej diety, a także dokonać oceny składu masy ciała.

Na zakończenie pierwszego dnia dr Jarosław Zagrobelny przybliżył temat Uczciwej kłótni, czyli szczerej i otwartej dyskusji dwóch stron, posiadających odmienne zdanie na dany temat, ale wykluczającej krzyk i przemoc.

Drugi dzień festiwalu rozpoczęła prelekcja mgra Dariusza Wędziny, który mówił o Śląskich skarbach wartych odkrycia.

Prof. dr hab. Nataliia Pobirchenko przybliżyła temat Margaret Mead – wybitna badaczka etnografii dzieciństwa. Margaret Mead to amerykański antropolog i socjolog, teoretyk kultury. Przedmiot jej zainteresowań naukowych stanowiły kultury pierwotne, metodologia antropologii społecznej oraz procesy formowania się osobowości w badanych kulturach ludów pierwotnych.

Dolnośląski Festiwal Nauki w PWSZ im. Witelona w Legnicy zakończył pokaz pt. Podstawowe zabiegi resuscytacyjne u osób dorosłych i dzieci, przygotowany przez  dr n. med. Małgorzatę Bujnowską i mgr Aleksandrę Wysowską. W pokazie ponadto uczestniczyli studenci z Koła Naukowego Młodych Medyków. Znajomość zasad udzielania pierwszej pomocy i posiadanie praktycznych umiejętności z tego zakresu jest niezbędne w życiu codziennym każdego człowieka. Zaleca się, aby szkolenia z pierwszej pomocy były systematycznie powtarzane. Daje nam to poczucie bezpieczeństwa oraz świadomości, że w razie potrzeby nie zawiedziemy siebie i innych.

2016-10-13

(mir)

<< POWRÓT








Imieniny: Amandy, Jana, Juliana Pogoda

Pogoda dla miejscowosci Legnica na dzisiaj

Temperatura: 25°C

Kierunek wiatru: poł-wsch.
Szybkość wiatru: 18 km/h

Wschód slońca: 05:49
Zachód slońca: 21:55


© by Jacek Kowalski

PWSZ | Aktualności | fotogaleria | galeria wideo | media o nas | NewsLetter | kontakt | webmaster
stat4u